Demonstranter i Ankara. Foto: Scanpix

Konflikten mellan Turkiets islamister och sekularister

P1 fredag 20/4 15.05 med repris lördag 21/4 17.00  
I Turkiet är det dags att välja ny president. Detta har vållat häftiga diskussioner och i helgen gick 300 000 människor ut på Ankaras gator för att protestera mot att dagens
premiärminister, islamisten Tayyip Erdogan, ska kandidera till presidentposten och därmed islamisera landet. Varför är det så utmanade för det sekulära Turkiet att få en islamist till president?


I det hårt politiskt kontrollerade Azerbadjan råder stark begränsad religionsfrihet. Religiösa skrifter censureras, samfund måste registrera sin verksamhet och utländska missionärer blir allt oftare utslängda ur landet. Regimen misstänker att deras närvaro uppmuntrar politisk opposition. Hör reportage från landet.

I Australien ökar nu andligheten som fokuserar på naturen, öknen och miljön medan den brittiskt inspirerade religionen med anglikanska kyrkan i spetsen tappar mark. Hör författaren och statsvetaren Gary Bouma om sin nya bok i ämnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".