Polen och HBT-frågan

P1 fredag 18/5 15.05 med repris lördag 19/5 17.00

I helgen är det Pridefestival i Warsawa, en festival som flera år i rad stoppats av politiskt och religiöst konservativa krafter i Polen. I den starkt högerorienterade regeringen finns idag ledamöter som öppet uttrycker homofobiska åsikter, som vill stoppa skolmaterial som nämner homosexualitet och föreslår att lärare som talar om HBT frågor ska kunna avskedas och straffas. Kritik kommer nu från EU som menar att Polen kränker mänskliga rättigheter, och uppmanar berörda polska myndigheter att arbeta för att diskriminering på grund av sexuell läggning upphör.

Sprickan mellan anglikanska kyrkans liberaler och konservativa har vidgats ytterligare efter kyrkogemenskapens toppmöte i februari. Nu utmanas det amerikanska ledarskapet av afrikanska kyrkoledare på besök i USA. Kommer tredje världens kyrkor att sätta dagordningen för synen på kvinnliga och homosexuella präster?

Europas identitet och religiösa arv i centrum för EU debatten och frågan dyker också allt oftare upp här i Sverige. I veckan hölls seminarium i Stockholm om spänningsfältet mellan religion och politik. Hur förhåller sig stater till en alltmer kulturellt och religiöst heterogen befolkning?