1 av 2
Jerry Falwell
2 av 2
President Putin, Patriark Alexy II och Metropolit Laurus inför rysk ortodoxa kyrkans återförenande. Foto: Scanpix

Rysk-ortodoxa kyrkans återförening

P1 fredag 25/5 15.05 med repris lördag 26/5 17.00

Efter 80 år återförenas den tudelade rysk-ortodoxa kyrkan, som splittrades i samband med den kommunistiska revolutionen. Enligt president Putin är återföreningen en förutsättning för Rysslands resning och utveckling. Vad betyder återföreningen för utlandskyrkan och vad skiljer de olika kyrkorna åt efter decennier av seperation?

I veckan begravs Jerry Falwell, den amerikanska kristna högerns förgrundsgestalt. Vilken betydelse hade han för det kristna intåget på den poltiska arenan och vilka är hans arvtagare?


Rapport från Cannes om den ekumeniska jurygruppen med fokus på de existensiella inslagen bland filmerna på festivalen.

”När jag var liten tog jag för givet att det i alla familjer gick till som i vår. Så småningom började jag ändå undra. Varför var pappa så orolig och rastlös?” Frågorna kring faderns historia blev utgångspunkt för violinisten Semmy Stahlhammer. Resultatet är boken ”Kodnamn Frisör”, om en ung judisk mans flykt från tyskt arbetsläger och åren som partisan i den polska Folkarmén. Hör författaren i kvartsamtalet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".