Al-Qaida eller alqaidism bakom terrorn?

Fredagen den 6 juli 15.03, repris lördagen den 7 juli 17.00

I rapporteringen om försöken till terrrordåd i London och Glasgow utpekas al-Qaida som ansvarigt. Men det är knappast Usama bin Ladin - var han nu finns - som ger direkta order. Istället är det människor influerade av alqaidismen som agerar. Alqaidismen är ingen organisation utan en ideologi som sprids via nätet och i islamistiska kretsar.  Att högt utbildade medicinare dras till extrema läror är inte ovanligt. Islamologen Jan Hjärpe kallar det för ingenjörsreligion - naturvetare vill se klara och tydliga lösningar medan humanister komplicerar mera. 

Egypten och den muslimska världen har fått sin första sexolog, Heba Kutb i Kairo. Hon intervjuas om sitt pionjärarbete.  

I Kvartssamtalet hör vi docenten Hans Ingvar Roth som precis kommit ut med boken Vad är mänskliga rättigheter?

Och i ett reportage från Spanien skildrar Petra Socolovsky hur några hundra nya martyrer spätt på konflikten mellan katolska kyrkan och den socialistiska regeringen. Vatikanen ska utnämna nästan 500 präster, munkar och nunnor som dog under spanska inbördeskriget till martyrer. Många av dem stödde Franco, och därför rasar vänstern eftersom de betraktas som förrädare. Inbördeskrigets sår öppnas igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista