Prinsessan Victoria, 30, måste tillhöra Svenska kyrkan

Fredagen 13 juli kl 15.03, repris lördagen 14 juli 17.00

På lördag fyller prinsessan Victoria 30 år. Hon har inte valt sin roll, inte heller sin religion. Liksom de övriga i  kungahuset måste hon bekänna sig till ”den rena evangeliska läran” inom Svenska kyrkan. Hur rimmar detta med kyrkans skiljande från staten? Hur rimmar det med religionsfriheten? Vad händer om hon gifter sig med en katolik, jude eller muslim? Eller blir ateist? Vi utreder och det blir debatt mellan rojalisten Jakob E:son Söderbaum (KD) och republikanen Alexander Chamberland (MP).

Påven har skrivit ett uppmärksammat brev till Kinas katoliker. Dessa lever idag under starkt tryck och får inte ha kontakt med Vatikanen. När kommer Kina och Vatikanen att öppna diplomatiska förbindelser? Frågan är känslig för kineserna inför OS. 

Utrikeskrönikan kommer från Caroline Salzinger i Istanbul och handlar om det onda ögat.

Reportage om den kontroversiella Scientologikyrkan som är på frammarsch, inte minst i Danmark. Förra året expanderade den danska avdelningen snabbast av samtliga scientologikyrkor i världen. För att locka nya medlemmar satsar scientologerna allt mer på socialt arbete, men den envisa kritiken fortsätter att förfölja rörelsen.        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".