Bergman, religionen och existensen

Människor och tro fredag 3 augusti 15.03 med repris lördag 2/8 17.00

Religionen och det existentiella spelar en stark roll i många av Ingmar Bergmans filmer. Under det tidiga sextiotalet ställde filmer som Nattvardsgästerna, Såsom i en spegel och Tystnaden de djupa livsfrågorna i ett Sverige som snabbt sekulariserades. Hur såg hans egen Gudsbild ut och hur förändrades den med åren? Samtal med filmvetaren Maaret Koskinen och Owe Wikström, religionspsykolog.

Är Allsång på Skansen oskyldig familjeunderhållning i sommarskrud eller fyller programmet djupare behov än så? Journalisten Thorsten Sandberg har skrivit en uppsats om ”Allsången” som ett religiöst fenomen i sekulära Sverige – här hittar vi gemenskap i en bekväm liturgi med Anders Lundin som andlig ledare.

I Ryssland förs en hetsig debatt i pressen om kyrkans roll i samhället. Ryska Vetenskapsakademin anklagar rysk-ortodoxa kyrkan för att lägga sig i utbildningsfrågor. Det finns en oro att kyrkans makt växer också utanför den andliga sfären. Hör Fredrik Wadströms reportage från Moskva med olika röster ur den ryska debatten.

I Utrikeskrönikan berättas om den senaste lyckomätningen i Thailand, där mäter man nämligen nationallyckan. 

Programledare: Marie-Louise Kristola.

Producent: Peter Sandberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista