Drömmen om kalifatet

P1 fredag 17/8 15.03 med repris lördag 18/8 17.00

I helgen samlade den internationella rörelsen Hizb ut -Tahrir 80 000 människor i Indonesiens huvudstad Jakarta till en konferens för att kräva återupprättandet av ett globalt kalifat. Hizh ut -Tahrir som grundades 1953 har förbjudits i många länder både i Europa och Asien. I Indonesien får rörelsen dock alltfler anhängare. Vad är det som lockar?

Kina ökar nu kontrollen över Tibets religiösa ledare. Från och med i höst måste tibetanernas ”levande buddhor” godkännas av den kinesiska regimen. I Tibet tros de religiösa ledarna bli ständigt återfödda, men nu vill den kinesiska religionsmyndigheten avgöra vem som ska kunna göra anspråk på att reinkarnera en avliden ledare.

Och så möter vi ”Smugglarkungens son” - tornedalingen och författaren Bengt Pohjanen - i ett samtal om människorna i gränslandet mellan kungariket Sverige och republiken Finland, mellan ateism och laestadianism och mellan storsamhällets lagar och smugglarnas gränsmoral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".