1 av 2
Lawrence Wright
2 av 2
Munkprotest i Burma. Foto: Scanpix

al-Qaida, hot och yttrandefrihet

P1 fredag 21/9 15.05 med repris lördag 22/9 17.00

Nu tågar de rödklädda buddhistmunkarna igen i Burma, i de största manifestationerna mot regimen på över tio år. I det starkt buddhistiska Burma har munkarna haft en särställning och myndigheterna vill inte stöta sig med munkarna som har ett stort folkligt stöd. Vad händer nu när munkarna återinträder på den politiska arenan?

al-Qaida har satt ett pris på hans huvud. - Kvartsamtalsgäst är Ulf Johansson, chefredaktör för Nerikes Allehanda som publicerat bilderna på profeten Muhammed som rondellhund. Hör honom berätta om ett segregerat Örebro där religiös kränkthet är något han möter i sin publicistiska vardag och som fått honom att fundera kring begreppen yttrandefrihet och religionfrihet.

Hör också den amerikanske författaren och journalisten Lawrence Wright, som ända sedan 2001 försökt kartlägga al Qaida och männen bakom. Vad skapade al-Qaida och vad är al-Qaida idag? Nu kommer hans Pulitzerbelönande bok ”Al-Qaida och vägen till 11 september” på svenska.

Förslaget om en äktenskapslag, lika för alla - samkönade som heterosexuella par - vållar Svenska kyrkans biskopar huvudbry. Kan kyrkan behålla sin vigselrätt? Vad är egentligen ett äktenskap? Nu arbetar de på sina remissvar som ska ska resultera i kyrkans hållning i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista