Religionen i Nordkorea - en potemkinkuliss för utlänningar

P1 fredag 5/10 15.05 med repris lördag 6/10 17.00

I veckan hölls det andra toppmötet mellan Syd- och Nordkoreas ledare sedan delningen för snart 60 år sedan. Den sydkoreanske presidenten Roh Moo-hyun hoppas på en återförening, men det är en avgrund mellan länderna, politiskt, ekonomiskt och inte minst religiöst. Kristendomen formligen exploderar i Sydkorea medan all religion förföljs i Nordkorea.

Den europeiska civilisationen hotas när de traditionella kristna värdena ifrågasätts alltmer. Det sa den rysk ortodoxa kyrkans överhuvud Alexij II när han i veckan besökte Europarådet i Strasbourg. Patriarken uttryckte förhoppningar att katolska och rysk ortodoxa kyrkan tillsammans ska kunna kämpa för de traditionellt kristna värdena när det gäller synen på homosexualitet, dödshjälp och aborter och vill ha en dialog med påven. Efter Sovjetunionens fall har tidigare relationen varit ansträngd på grund av den katolska kyrkans försök att genom missionsarbete värva nya anhängare i Ryssland. Vad vill patriarken uppnå med sin nya hållning?

Från norr till söder har Kerstin Gustafsson Figueroa träffat muslimer som bor i Sverige. Hon har träffat unga och äldre, män och kvinnor, mer eller mindre troende, och samlat deras tankar och erfarenheter i boken ” För Guds skull”. Möt henne i ett kvartsamtal om utanförskap, om religionens betydelse i vardagen och vilket Sverige hon ser genom deras ögon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".