Frikyrkorna i Guatemala kan avgöra presidentvalet

P1 fredag 2/11 15.05. Reprisen lördag utgår.

Guatemala är det land i det traditionellt katolska Latinamerika där olika evangeliska väckelserörelser har vuxit snabbast. .Många menar att inför den andra valomgången av presidentvalet på söndag, så kan de evangeliska kyrkorna bli tungan på vågen.  Lars Palmgren besökte Guatemala Citys nyaste och största evangeliska kyrka - ett palats med plats för 12.000 sittande besökare.

Tempelriddarna var korstågens elittrupper. Orden var stark både militärt och ekonomiskt. Efter 200 år förbjöds den plötsligt av påven Clemens V år 1312 efter påtryckningar från den franske kungen. Ledaren brändes på bål i Paris. Varför skedde detta? Mysteriet har förbryllat och lockat till många konspirationsteorier. Nu släpper Vatikanens hemliga arkiv alla dokumenten - men bara i 799 exemplar.

Innan frosten kommer ska den nordkoreanska kålen kimchi vara skördad. Lagom till dess har pingstmissionens Sven-Erik Johansson återvänt till Nordkorea, där han tillbringat större delen av sin tid sen 1999. Men det är inte guds ord han predikar utan potatisodlingens svåra konst. Han kallar sej inte missionär utan hjälparbetare. I ett land där religionen inte ses med blida ögon har ordet missionär en alltför negativ klang. Hör honom i kvartssamtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".