Islam som utmaning inom EU

P1 fredag 14 februari kl 15.03

Frågan om islam och Väst väcker starka känslor, inte minst i ljuset av den 11 september, Irakkrisen, invandringen till Europa och Turkiets eventuella EU-medlemsskap. Debatten tycks vara särskilt livlig i vårt grannland Danmark. Nyligen utkom en antologi med ett antal debattinlägg med den förre domprosten Poul E. Andersen i Odense som redaktör. I boken hävdas att den muslimska invandringen är en växande utmaning inom EU eftersom muslimernas bristande integration har med den egna religionsuppfattningen att göra. Författarna ser Europas politiska traditioner och värderingar hotade. Andersen förvånas över de akademiska islamologernas tystnad när det gäller islams teori och praktik. Poul E Andersen intervjuas och hans teser diskuteras av professor Jan Hjärpe och den unge muslimen Bilal el-Barchali.

Dessutom ett reportage från Ryssland, där religionsundervisningen i skolorna är ett hett debattämne. Ska undervisningen bara omfatta den ortodoxa tron eller ska den vara mera allomfattande. Det är frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".