Tiggarbarn i Senegal. Fotograf Eva Kaijser

Myten om tibetanmunkarnas tolerans

P1 fredag 28.3 2008 14.03 och lördag 29.3 17.00

I Tibet pågår demonstrationer mot kinesernas ekonomiska och religiösa förtryck. Tibetanerna har omvärldens sympatier. Ledaren Dalai Lama hyllas och betraktas som en Gandhi-gestalt med icke-våld och tolerans på programmet. Men det är bara i exil som den tibetanska buddhismen blivit tolerant. ”Den stora toleransen är en mytbild”, säger tibetologen Åse Piltz. Inne i Tibet har den historiskt varit intolerant mot allt främmande. Hur är det idag? Ja, få vet.

I Senegal har de senaste decennierna ett nytt socialt problem dykt upp. Det är en form av religiöst förankrat barntiggeri. Guds utsända små änglar kallas de ibland, de små barfotapojkarna i åldrarna 4 till 12 år i smutsiga kläder som tigger pengar på gator och torg. Enligt organisationen Tostan som bekämpar barntiggeriet finns runt 300 ooo barntiggare, s.k. talibébarn i senegal. Talibéerna är lärjungar i koranskolorna där de får undervisning men själva måste tigga ihop mat och pengar.

I kvartsamtalet - miljöminister Andreas Carlgren om kyrkorna och miljön

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista