Biskop kan bli president i Paraguay

P1 fredag 18.4 2008 kl. 14.03 och lördag 19.4 kl. 17.00

I tisdags kom påven Benedictus till USA, ett land där en fjärdedel av befolkningen är katoliker.Vad betyder besöket för relationerna mellan USA och Vatikanen? Vad kan Vatikanen lära av sin amerikanska gren, där det är tack vare de spanskspråkiga immigranterna som katolska kyrkan inte minskar i antal?

I valet i Paraguay på söndag riskerar det regerande Coloradopartiet att förlora makten, för första gången på 60 år . Det är den katolske biskopen Fernando Lugo som lyckats ena oppositionen.Vilka faror och möjligheter ger det om en kyrkans man blir president?

Under senare tid har två sekter låtit tala om sig. I Ryssland har en rysk ortodox sekt levt i grotta i väntan på jordens undergång. I Texas har myndigheterna slagit till mot en fundamentalistisk mormonsekt som tillämpar polygami. ”Sekter är proteströrelser”, säger religionsvetaren Peter Åkerbäck, men vilka är de gemensamma dragen?

I kvartsamtalet, schamankunnige Jörgen I Eriksson aktuell med ny bok om Navajo - urfolket som inte gör någon uppdelning mellan heligt och ickeheligt, utan menar att allt samverkar enligt en naturlig ordning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".