Islam statsreligion i palestinsk stat

Fredagen den 20 juni, repris lördagen den 21 juni

Den så kallade färdplanen för fred mellan Israel och palestinierna är utsatt för hårt tryck. Under fredagen kommer USA:s utrikesminister Colin Powell till området för att medla.

Tanken är att färdplanen ska leda till en självständig palestinsk stat 2005. Men vad är det för stat som palestinierna vill bilda? Enligt utkastet till konstitutionen ska islam vara statsreligion och sharialagen den primära källan för lagstiftningen. Detta har fått palestinska kristna ledare att reagera kraftigt. En av dem är den anglikanske prästen och befrielseteologen Naim Ateek i Östra Jerusalem. Utkastet försvaras av ledaren för den palestinska tankesmedjan PASSIA, Mahdi Abdul Hadi.

Dessutom ett reportage om en av Frankrikes mest beundrade personer, abbé Pier, grundaren av hjälporganisationen Emmaus. Den idag över 90 år gamle mannan har kommit i blåsväder för att uttalat sig om judarnas lidande under Andra världskriget. Det var inte större än andra folks, hävdar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".