Kristen kvinna i kö till de irakiska regionalvalen

Kristna i Irak

Fredag 13 februari kl 1403 och lördag 14 februari kl 1700 i P1


Runt hälften av landets kristna har flytt från Irak sen invasionen 2003. I ett unikt reportage från Nineveregionen i norra Irak av frilansjournalisten Tona Ishaq, får vi följa kristna som inte har råd att fly eller som vägrar att lämna sitt land trots den osäkra och farliga situationen.

- Vår kristna grupp håller på att förblöda, säger prästen Hanna. Han håller fortfarande kyrkan öppen för en åldrad och decimerad församling i staden Mosul, som tidigare hyst en av landets äldsta och största kristna grupper.

Hör också FNs sändebud i Irak, Staffan de Mistura om hur de aktuella regionalvalen i Irak påverkat minoriteternas situation.

Ett mord på en homosexuell man i Malmö har väckt uppmärksamhet i vissa delar av bloggosfären. I rapporteringen har det framkommit att en av de misstänkta unga pojkarna är en troende muslim. På framförallt flera invandrarkritiska bloggar förekommer nu spekulationer kring de misstänkta och diskussioner om att just muslimer skulle vara särskilt benägna att begå hatbrott mot homosexuella. Men vilka belägg finns det för den här typen av påståenden och på vilket sätt hör religion och hatbrott ihop? Anneli Svensson, från RFSLs hatbrottsjour betonar att muslimer inte är mer benägna att begå hatbrott mot homosexuella och varnar för att sätta ljus på gärningsmännens religiösa bakgrund i statistiken över hatbrott.

Han har kallats den leende professorn och har provocerat många genom att ständigt förklara utan att ta ställning när det gällt islamism. I 25 år har islamologen Jan Hjärpe genom att vara en flitig debattör, författare och lärare kommit att bli en av de tongivande rösterna i debatten kring islam. Nu kommer ytterligare en bok med titeln ”Förändringens vind” som handlar om islamismen i ett 25 - årigt perspektiv. Hör en längre version av Kvartsamtalet med Jan Hjärpe här på hemsidan där han berättar om sin egen roll och hur han ser likheter mellan dagens islamistiska rörelser och väckelserörelsen i Sverige. 

Producent: Åsa F Vestergren
Programledare: Tithi Hahn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".