Muslimskt arv förnekas i Spanien

Fredagen den 25 juli kl 15.03, 20.00 med repris lördagen den 26 juli kl 17.00

Nu i juli fick Granada i södra Spanien sin första riktiga moské på över 500 år. En lokal händelse förvisso, men av stor symbolisk betydelse. Granada var fram till 1492 islams religiösa och kulturella centrum i Europa. Drygt 500 år efter att de kristna körde ut muslimerna från iberiska halvön ökar islam igen. Men det gnisslar i mötet mellan det katolska Spanien och nygamla islam. Och spanjorerna förnekar sitt muslimska arv.

- De som förhärligar Al-Andalus argumenterar på ett förrädiskt sätt, säger islamkännaren Gema Martin Muñoz. Lars Mogensen rapporterar från Spanien.

Dessutom ett reportage om bristen på organdonationer. Så gott som alla religioner - om än inte alla riktningar - tillåter donationer. Men det är en fråga som väcker existensiella frågor. Sitter t ex själen i hjärtat? Lillemor Lagerdahl talar med personer som ställts inför valet om donation vid en nära anhörigs plötsliga död och med personal vars uppgift är att stödja.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".