Sikher som sjunger och tvättar tempel. Foto: SR.

Delhi, måndag 30 mars

Kaos och hjärta. Färger och fattigdom. Att komma till Indien från ett snömoddigt Sverige är en omtumlande upplevelse.

Det är mitt första besök i huvudstaden Delhi och det jag först tänker på som en stor skillnad mot storstäder som jag besökt i södra Indien är alla sikher. Och det är förstås inte så konstigt med tanke på närheten till delstaten Punjab. Sikhiska män bär turban och skägg och de rör sig med en självklar auktoritet i gatulivet. Unga killar har en svart hårklut medan kvinnorna är svårare att urskilja från andra indiska kvinnor.

I Delhi finns också en stor grupp muslimer. Runt 12% av Indiens 1,1 miljard människor är muslimer. Att Indien har världens näst största muslimska befolkning, efter Indonesien, är något vi ofta glömmer bort när vi talar om islam. Runt moskén Jama Masjid, Indiens största moské byggd i röd sandsten i mitten av 1600 talet, är kommersen i full gång och vi pustar ut på ett litet gatukök där man serverar risrätten briani ur stora ångande kokkärl. De muslimska männen är ofta klädda i vitt och har en vit, virkad kalott på huvudet. Kvinnorna viker sin sjal bakom öronen på ett sätt som skiljer dem från hinduiska kvinnor. Små signaler, kännetecken som också signalerar att man tillhör en av Indiens många minoriteter.

Indiens pluralism är landets styrka men också dess svaghet. Minoriteter som sikher och muslimer har stått och står fortfarande i konflikt med framförallt hindunationalisterna. Det leder till många konflikter och utmanar Indien som en enad nation. Men ändå tror jag att de flesta muslimer och sikher nog ser sig som indier först och främst och att de är lika stolta eller förbannade på sitt land och sina politiker som hindumajoriteten.

Men vilka faktorer är det som kan leda till våldsamma sammanstötningarna mellan olika religiösa grupper, våld som allt som oftast dyker upp i Indien. Speciellt i valtider. En viktig utlösande faktor, katalysatorn i många fall, är populistiska politiker som gärna vill piska upp motsättningar mellan olika grupper. Ett välkänt men förödande knep för att få röster. Det senaste exemplet är BJP politikern Varun Gandhi, barnbarnsbarn till ledaren för Kongresspartiet och Indiens första premiärminister Nehru. Varun Gandhi har gått tvärtemot sin släktings vision och kandiderar för det hindunationalistiska partiet BJP. PÅ ett valmöte i sin valkrets i delstaten Uttar Pradesh hetsade han mot muslimer och hans ”hate-speech” har fått mycket uppmärksamhet i indiska medier. Kanske lite för mycket. Det menar i alla fall journalisten och människorättsaktivisten Gautam Navlak som säger att det här är typiskt för indiska valrörelser. Plötsligt fångar man upp de religiösa motsättningarna och blåser upp dem i media.
– Att göra en stor mediagrej av en sånt här uttalande av en nolla som Varun Gandhi, är ett sätt för politikerna och mainstream media att undvika den verkliga frågan i det här parlamentsvalet: fattigdomen och de ökande ekonomiska klyftorna i Indien.

Vår första kväll i Delhi avslutas i stans största gurudwara, ett sikhtempel. I skymningen faller ett lätt regn över alla pilgrimer från Delhi och Punjab. Vänliga och entusiastiska människor tvättar templet tillsammans. Langen går med vatten från den stora dammen i marmortemplets mitt. Som arbetsvisa sjunger man en hymn till Guru Nanak.

Åsa F Vestergren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".