Omtumlande att vara här, onsdag 1 april

Det är omtumlande att vara i Indien när man aldrig varit här förut. Allt är så mycket. Människorna, mopperikshorna, fattigdomen, rikedomen, rörigheten, färgerna. Så mitt i allting: fickor av stillhet. I parkerna bland fåglarna som hörs genom trafikbruset, i templen där människor kommer för en stunds andakt för att sedan försvinna ut i myllret.

Jag ser en folklig religiositet som är enkel och personlig, men jag hör också de vi träffar tala om en farlig hinduisering som pågår på ett politiskt plan. Den har tidigare fört med sig våldsamma hindumobbar, och många fruktar vad som kan komma om BJP, det hindunationalistiska partiet kommer till makten.

Kontrasten mellan stunden i Shivatemplet, där rökelse fyller luften och familjer med barn utför sina riter till röran som råder inne på kongresspartiets huvudkontor kan inte vara större. Dagens politiska fråga är om en kandidat till nationalförsamlingen skulle kunna kandidera i valet. Utslag ska komma vilken sekund som helst. De indiska journalisterna sitter som kobror på stolarna for att rusa till den presskonferens som utlysts efter domstolens utslag. Jag kommer i samspråk med en kollega som arbetar for TV som ger mig en snabb lektion i hur man fångar en spokesman, för det är bara den rätta i det skrået som får uttala sig. ”Come back tomorrow at 5.30”, är beskedet vi får när vi försynt påpekar att vi hade bokat en intervju om hur kongresspartiet ska möta hinduiseringen och den så kallade balkaniseringen av Indien. Får se om snabblektionen fungerar i morgon. Då ska jag hugga som en kobra efter pressbriefingen.

Tithi Hahn, programledare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".