Valreklam för BJD och BJP i Bhupaneswar Foto: Åsa F Vestergren / SR
1 av 2
Valreklam för BJD och BJP i Bhupaneswar
Hrusikhesh Behera i Orissa tänker rösta på det regionala BJD Foto: Åsa F Vestergren / SR
2 av 2
Hrusikhesh Behera i Orissa tänker rösta på det regionala BJD

Bhupaneswar, lördag 4 april

Vägarna är igenproppade av entusiastiska partianhängare på väg till valmöten med kända politiker från hela Indien. Stjärnnamnen från alla partier avlöser varandra i Orissa nu i början på april eftersom delstaten är först ut i det indiska parlamentsvalet. Söndagen veks åt Narendra Modi, chefsminister i Gujarat och runt hela stan vajjade BJPs oranga vimplar med den rosa lotusblomman.

Den 16 april röstar Orissaborna också till sitt delstatsparlament. De regionala partierna spelar en stor roll i den indiska politiken och i Orissa är det BJD som sen länge haft en dominerande roll. BJDs symbol är en snäcka och deras flagga är grön, som palmerna och risfälten längs med kusten. Men hur är det egentligen, är BJD ett sekulärt eller ett hinduiskt parti? Eller är det förmågan att vara både och som är partiets konststycke?

Hrusikhesh Behera som har en skoaffär i den lilla staden Kodal är säker på sin sak:

- BJD är ett hinduiskt parti, säger han och ler stort.

Kanske har Hrusikhesh inte läst det senaste partiprogrammet från BJD. Där lovar partiledaren Naveen Patnaik, som alltid klädd i vitt och med sin vanliga gråtmilda uppsyn, att ”varje ben i min kropp är sekulärt”.

Det är också budskapet på BJDs högkvarter. Partitalesmannen får en irriterad rynka i pannan när han ska försöka reda ut för journalisten från andra sidan jordklotet, vad BJD står för. Och hur de som regerande parti i Orissa agerade eller rättare sagt inte agerade när våldet mot kristna blossade upp i regionen Khandamal i augusti 2008. Partiets linje är att skylla på sin forne vän BJP, det hindunationalistiska partiet som Patnaik haft en allians med i över tio år. Det verkade helt enkelt som BJP lurade BJD:

- Vi hade en överenskommelse som dom bröt. Men nu vet vi att dom stödjer ”communal forces” ( ungefär ”krafter som uppmanar till våld mellan religiösa grupper”).

Kritiker menar att BJDs plötsliga omvändelse till ett sekulärt parti är skrattretande. Att BJP har nära band med den hindufascistiska rörelsen är välkänt och kan knappast kommit som nån överraskning. Att bryta alliansen inför valet 2009 är bara en valtaktiskt fint och när alla röster är räknade i början på maj är det inte otroligt att BJD och BJP finner varandra igen.

Men även om Orissa skakats av våldet mot kristna i Khandamal är det inte den största frågan i valet. BJD har en sen länge ett högt förtroende här och Orissaborna verkar uppleva att partiet bryr sig om just deras delstat, deras vägar, skolor och matpriser. På samma sätt fungerar de regionala partierna i andra delstater.

- Mister Patnaik är en bra man, precis som sin far Biju, Och BJD har sänkt priset på ris, säger skoförsäljaren Hrusikhesh Behera. Därför röstar jag på dom.

Åsa F Vestergen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".