Wahhabism, puritansk islam på frammarsch

Fredagen 27/2, lördagen 28/2

Wahhabismen är statsideologi i Saudiarabien men är på frammarsch också utanför landet. Människor och tro besöker Marocko och skildrar hur denna konservativa, puritanska och antivästliga gren av islam försöker vinna terräng.

De wahhabitiska idealen sprids genom att Saudiarabien finansierar många projekt runt om i världen, också i Sverige. I USA stöds ett stort antal moskéer, vilket efter den 11 september är kontroversiellt. Under krigen i de forna Sovjetrepublikerna Dagestan och Tjetjenien kämpade wahhabiter mot centralmakten i Ryssland, likaså mot Sovjetunionen i Afghanistan 1978-92.

Wahhabismen har rötter i 1700-talets Arabien och menar sig stå för ursprunglig islam. Idealen är hämtade från Muhammeds tid på 600-talet.

Människor och tro innehåller också en rapport om Mel Gibsons Jesus-film, som hade premiär i USA i onsdags. Filmforskaren Tomas Axelsson analyserar hur Messiasmotiv används i amerikanska filmer.

Utrikeskrönikan kommer från Christer Fridén i Jerusalem som berättar om ett möte med en självmordsbombares familj. Och Joanna Sjöwall besöker en utställning om slöjor på kulturhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".