Människor och tro i Turkiet

Fethullah Gülen, mannen bakom ett av världens största muslimska nätverk

En betydelsefull faktor i dagens Turkiet är den så kallade Gülenrörelsen som inspireras av en turkisk imam, folkbildare och författare - Fethullah Gülen - som har miljontals efterföljare runt om i världen.

Idag återfinns många av hans sympatisörer i turkiska företag, inom media och framförallt inom den privata utbildningssektorn och Gülenrörelsen räknas av många som ett av världens största muslimska nätverk.

Fethullah Gülen lever numera i USA och syns ofta i internationella fredssammanhang i dialog med företrädare från andra religioner. Men hemma i Turkiet är han både respekterad och kritiserad.

Människor och tros Åsa F Vestergren tecknar en bild av Fethullah Gülen och hans rörelse.

Dalai Lama fyllde i veckan 75 år. Han lever sedan 1959 i exil i Dharamsala i Indien, där många exiltibetaner finns runt omkring honom. Hur ser unga tibetaner på hans roll och strategi gentemot kineserna? Anneli Rådestad besöker Dharamsala och diplomaten, författaren och Asienkännaren Börje Ljunggren, som bland annat skrivet Kina - vår tids drama, analyserar vad som kan ske den dag Dalai Lama faller ifrån.

Utrikeskrönikan kommer från Olle Hägg, Sveriges Radios Asienkorrespondent.

I Kvartsamtalet hör vi Dilsha Demirbag Sten som i våras kom ut med den självbiografiska boken Fosterland, som handlar om uppväxten i Kurdistan och Sverige. Hon anlände som sexåring till Sverige 1976 tillsammans med mamman och två syskon. På Arlanda väntade pappan som redan hade bott i Sverige i ett år. Senare splittrades familjen och idag kan hon se tillbaka på livet med viss distans.  

Programledare: Peter Sandberg peter.sandberg@sr.se

Producent: Sören Wibeck soren.wibeck@sr.se