Vad händer i det religiösa Saudiarabien?

Under senare tid har en rad våldsdåd riktats mot västerlänningar i Saudiarabien. Många har fått sätta livet till, också en svensk. Om inte kravet uppfylls att släppa al-Qaidafångar ur saudiska fängelser hotar nu organisationen att fredag kväll döda sin amerikanska gisslan,  den 49-årige Paul Johnson, som togs till fånga i lördags. Vad är det som händer i det så strikt islamiska Saudiarabien? Vi analyserar med hjälp av islamologen Philip Halldén.   

I Jokkmokk pågår samiska kyrkodagar. Bland annat presenterar konstnären Lars Levi Sunna sitt konstverk som visar konflikten mellan förkristen samisk tro och kristendomen.

Madonna, Demi Moore, Mick Jagger och nu senast även Britney Spears - raden av kändisar som är anhängare av den judiska Kabbalan kan göras lång. Kabbalan är en del av den judiska mystiken och har blivit trendig bland kändisar, vilket   det smittar av sig på så väl judar som icke judar. Men för inte alls länge sedan var Kabbalan en väl bevarad hemlighet för lärda judar; den ansågs för farlig för vanligt folk. Vår reporter Johanna Sjövall har gjort ett reportage om den hemliga religionen som blivit inne och populär.

Och i Kvartssamtalet medverkar religionshistorikern Katharina Raudvere, som är redaktör för en nyligen utkommen bok om religionen kraft i politiken.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista