Amerikansk biskop: Kristendomen måste förändras eller dö

Fredagen den 25 juni kl 15.03, repris lördagen den 26 juni kl 17.00

Om kristendomen inte reformeras dör den. Det hävdar den amerikanske presbyterianske biskopen John Shelby Spong som efterlyser en ny reformation. Kristen tro i vår tid måste baseras mer på kritiskt tänkande, mindre på blind tro, mer på kärlek, mindre på fördömanden, säger han. Spongs teologi väcker så starka känslor att han ibland tvingas ha polisskydd.  Människor och tro har mött honom under ett besök i Sverige, där han har många sympatisörer, inte minst inom Svenska kyrkan.  

Vatikanen har publicerat en ny bok om inkvisitionen, där det hävdas att förföljelsen av kättare och avvikare aldrig var så grym och brutal som det framställts. I samband med publicering bad påven om förlåtelse för de fel kyrkan begått under historien i strid mot evangeliet.  

Diar al Haydar är gäst i Kvartssamtalet. Han är en ung mandé från Irak som bott i Sverige i över tio år. I dagarna har han kommit tillbaka från en dramatisk resa i sitt forna hemland. Mandéerna utgör den sista resten av den första kristna tidens gnostiker, och de hyllar Johannes döparen, inte Jesus.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista