Problemet med islam Intervju med en muslimsk refusenik

Fredagen den 2/7 15.03, repris lördagen 3/7 17.00

Irshad Manji är en 36-årig kanadensisk succeförfattarinna som tvingas ha skottsäkra glas i sitt hem och livvakter när hon rör sig på vissa platser. Hon är muslim med östafrikanskt urpsrung men kallar sig för en muslimsk refusenik, som vägrar vara med i en armé av robotar i Allahs namn. Hon har retat gallfeber på traditionella muslimer med sin bok ”The Trouble With Islam. A Wake-up Call for Honesty and Change” och tvingas leva under hot. Idag medverkar hon i Människor och tro och berättar vilka förändringar av islam hon efterlyser. Bland annat kräver hon att den blinda bokstavstron, att Koranen är den slutliga sanningen, måste överges, likaså arabiskan som heligt språk. I studion diskuterar islamologen Jan Hjärpe och imamen Abd al Haqq.

Vad får en religiös förkunnare, som anser sig stödja sig på sin urkund, säga innan han eller hon hamnar i fängelse? Pingstpastorn Åke Green i Borgholm dömdes i veckan till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. I en predikan den 20 juli 2003 talade han över ämnet ”Är homosexualitet en medfödd drift eller onda makters spel med människor?”.  Var går idag gränsen för religionsfrihet och yttrandefrihet?

Dessutom en rapport från den pågående Roskildefestivalen i Danmark, där andligheten får stort utrymme i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".