Hedersrelaterat våld är männens problem

Fredagen den 9/7, repris lördagen den 10/7

Hur kommer man till rätta med hedersrelaterat våld? Människor och tro besöker ett projekt på Fryshuset i Stockholm som vänder sig till bröder och kusiner, de som ofta orsakar våldet. Här får de lära sig om attityder, förtryck, retorik och mänskliga rättigheter. Projektledaren Ahre Hamadnaca menar att hedersrelaterat våld inte är kvinnornas problem utan männens. Därför vill han satsa på utbildning och hoppas att resultatet ska spridas som ringar på vattnet. I studion medverkar Bahar Sharsten som har studerat hedersmord i muslimska samhällen och nu driver ett projekt liknande Fryshusets i Region Skånes regi.

I 20 år har iranskan Azar Mahloujian levt i exil. I boken ”Tillbaka till Iran” skildrar hon hur hon för första gången återvänder till ett Iran i förändring. Azar är vår Kvartssamtalsgäst.   

I Ryssland har det utbrutit strid kring en utställning med religiösa föremål på Sacharovmuséet i Moskva. En religiös grupp gick lös på föremålen med målarfärg, och nu åtalas inte gruppen utan muséet för att ha gjort uppror mot samhället och den kristna tron. Dagens Ryssland stryper yttrandefriheten och saknar en nationell idé, men den ryska kyrkan står beredd att ta rollen som idébärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista