Blivande helgon. Johannes Paulus II välsignar massorna 1999. Foto: Scanpix

Kritik mot saligförklaringen av förre påven

Jens Möller om varör politiker deltar i saligförklaringen
4:03 min

Johannes Paulus II avled 2005 efter 27 år som påve. Han medverkade till kommunismens fall, gjorde ett stort antal resor och blev den förste mediepåven som sågs av miljoner världen över. Han blev populär i många läger, trots att han hade en konservativ hållning och vägrade böja sig för reformkrafter inom kyrkan.  

Kritiker av saligförklaringen skjuter framförallt in sig på är att han var påve under den tid då pedofilskandalerna pågick - och att han gjorde lite åt det. Han stödde till exempel den mexikanske prästen Marcial Maciel Dagollado, som förgrep sig på medarbetare och hade utomäktenskapliga barn med två kvinnor. Journalisten John L. Allen, som rapporterar om katolska kyrkan för internationella medier som Newsweek och CNN analyserar reaktionerna på saligförklaringen och Jens Möller, Sveriges Radios korrespondent i Bryssel, berättar om kritiska frågor till EU kommissionen om varför det skickar höga representanter till den religiösa ceremonin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".