Pinku Pande, 28-årig hindu berättar i veckans program om sin tro, synen på den heliga staden Varanasi och den heliga floden Ganges och sitt arrangerade äktenskap. Foto: Sören Wibeck.

Ganges, floden som är en gudinna

Fredagen den 30/7 kl 15.03, lördagen den 31/7 kl 17.00   

- Ganges är vår moder, ja en gudinna, berättar Pinku Pande, en 28-årig hindu i Varanasi i norra Indien, som är en av hinduismens sju heliga städer. Miljoner pilgrimer söker sig årligen hit för att bada i Ganges. Lyckan är att dö här och få sin aska spridd i det heliga vattnet. Sören Wibeck besöker i dagens Människor och tro Varansi, gör en färd på Ganges,  övervarar en kremering och talar med troende hinduer om liv och död. 

I norra Uganda härjar Herrens befrielsearmé, LRA. Gerillan, som leds av Joseph Kony, dödar, torterar, begår våldtäkter, rövar bort barn som används som soldater eller sexslavar. LRA vill störta Ugandas regering och säger sig vilja införa en regering som baseras på tio Guds bud. Vad är detta för brutala Herrens stridsmän? Var kommer religionen in? Sverker Finnström, som har doktorerat på LRA reder ut begreppen.

Vi besöker också en skola i New York som utbildar andliga medier.    

Utrikeskrönikan signerad Erik Ridderstolpe berättar om islam i USA efter den 11 september.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista