Kopter skriker arga slogans vid protester i måndags mot attacker på kyrkor framför den staligta televisionens byggnad i Kairo.

Sammandrabbning mellan kopter och muslimer i Egypten

Motsättningar i Egypten
10 min

Människor och tro i P1 den 13 maj 2011

Förra helgen dog 13 personer i sammandrabbningar mellan kopter (kristna) och muslimer i en fattig stadsdel i Kairo. Detta är inte första gången våldsamheter äger rum med dödlig utgång. Tyvärr inte heller den sista, kommenterar den landsflyktige egyptiske människorrättskämpen Majed El Shafie, som 18 år gammal konverterade till kristendomen. Han fängslades, torterades och dömdes till döden, men lyckades fly och verkar nu från Kanada.   

Trots samexistens sedan 600-talet, varför är det sådana spänningar mellan kristna och muslimer? En orsak är att islamister efter revolutionen har fått friare spelrum. Tidigare höll regimen dem under strikt bevakning. Hur skiljer sig de mänskliga rättigheterna för grupperna?

Reporter: Sören Wibeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".