Rättegång mot terrormisstänkta svenskar i Danmark

Kurt Westergaard ångrar inte karikatyrerna

17 min

Intervju från september 2010.

En timme. Så lång tid tog det Kurt Westergaard att rita vår tids mest omtalade bild, karikatyren på Muhammed med en bomb i turbanen. Efter många hot och mordförsök lever han idag med livvakter 24 timmar om dygnet. Det senaste försöket att döda honom skedde på nyårsdagen i år då en man bröt sig in i hans hus och anföll med yxa och kniv.  

Sitt liv betecknar han som tämligen banalt, men i höst kommer hans memoarer där han bland annat berättar om sin uppväxt i en religiös familj och hur han blev ateist.

Människor och tro har träffat honom i hans hem i Århus. I intervjun berättar han om hur karikatyren kom till, om sitt liv idag, sin ilska, om hur han ser på yttrandefrihet och hädelse och varför han inte ångrar bilden.

En ny tidning på nätet uppges komma från al-Qaida på arabiska halvön. Knut Westergaard finns på omslaget som ett exempel på en människa som måste avrättas i Guds namn. Innehållet andas mordlust och ger tips om hur man lätt gör en bomb i "mammas kök". Det unika är att magasinet är skrivet på engelska. Är det äkta? Vem är målgruppen? Forskaren Magnus Norell har läst magasinet, som har namnet Inspire.