Ilmar Reepalu (S) Foto: Ola Torkelsson / SCANPIX
Debatten kring Ilmar Reepalu

Obamas sändebud är inte nöjd

USAs president Barack Obamas sändebud Hannah Rosenthal besökte Malmö i veckan där hon bland annat träffat kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) och judiska församlingen.

Hannah Rosenthal kommer att ta med sig tillbaka en antisemitisk bild av Malmö, enligt de presskommentarer som kommmit efter mötet. Integrationsminister Erik Ullenhag träffade Hannah Rosenthal efter mötet i Malmö.

- Rosenthal och jag talade om situationen i Malmö och kommunalrådet Ilmar Reepalus återkommande okunniga och fördomsfulla uttalanden som försvårar arbetet mot antisemitism. Detta skadar inte bara Malmö utan hela landets trovärdighet i dessa frågor, säger Erik Ullenhag till Svenska Dagbladet.

Vid en presskonferens i den amerikanske ambassadörens residens i Stockholm frågade nyhetsbyrån TT Hannah Rosenthal om hon delade Ullenhags syn på Reepalu.

- Jag vet inte om han [Reepalu red. anm.] är okunnig eller vad han lärt sig. Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta . Men jag vet att språket han använder är antisemitiskt, säger Hannah Rosenthal till TT.

Ilmar Reepalu själv menar att hans tidigare uttalanden om judarna i Malmö har feltolkats. I en längre intervju i P1-Morgon berättar han om sin syn på mötet med Hannah Rosenthal och han säger att han inte alls förstår hur hon kunnat uppfatta mötet med honom på det sätt hon gjort. På vår hemsida kan ni lyssna på intervjun med Ilmar Reepalu i P1-morgon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".