Biskop Zephania Kameeta i Namibia menar att man måste tala öppet om övergreppen som skedde under befrielserörelsen. Foto: markus Alfredsson
MÄNNISKOR OCH TRO DEN 11 MAJ 2012

Namibias mörka historia

15 min

 

Idag är Namibia ett av Afrikas stabilaste länder, och har blivit ett populärt turistmål tex för svenskar som vill åka på safari, men landet har ett smärtsamt förflutet som man inte tagit itu med.

Efter den sydafrikanska ockupation då landet reserverades för de vita medan den svarta majoriteten förpassades till reservat - tog befrielserörelsen Swapo upp kampen mot förtrycket - en kamp som fick starkt stöd av Namibias svarta kyrkoledare. Efter självständigheten har kyrkans roll ifrågasatts eftersom det framkommit att Swapo självt brutit mot de mänskliga rättigheterna och gjort sig skyldig till övergrepp mot sina egna.

Reportage av Markus Alfredsson och analys av den tidigare ambassadören Sten Rylander som verkat i flera länder i södra Afrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista