1 av 2
Enligt traditionen tros Noa har strandat sin båt på det 5165 meter höga Ararat i östra Turkiet. Berget är särskilt heligt för de kristna armenierna.
2 av 2
Malin Mendel Westberg, frilansreporter som bland annat arbetar för SVT möter en man från stammen som vill skydda berget Niyamgiri

Mot det heliga berget

Gamla och Nya testamentet och Tempelberget
12 min

I alla religioner finns föreställningar om heliga berg. Där uppe har upplysta munkar färdats vidare till andra livstillstånd, profeter har gjort himmelsfärder, gudar har nedstigit och uppenbarelser tagits emot. I dag är många av de heliga bergen hotade av kommersiella intressen. Andra berg har kommit att symbolisera svårlösta konflikter, som Tempelberget i Jerusalem.

Sören Wibeck berättar om vilken funktion heliga berg har i olika religioner:

Följ med Malin Mendel Westberg till berget Niyamgiri i delstaten Orissa i västra Indien där stammen Dongria Kondh kämpar mot ett gruvbolag som vill gräva i deras heliga berg.

Tre mil väster om Tärnaby möter turisterna de samiska myterna kring det heliga berget Aatoklimpen, reportage av Pia Sjögren

Hör professor emeritus i sinologi, översättaren och akademiledamoten Göran Malmqvist berätta om hur han för sextio år sen bodde vid foten av ett av Kinas heliga berg - en andlig upplevelse som idag gått förlorad.

Vilken roll spelar heliga berg i Bibeln och varför är Tempelberget i Jerusalem en av världens mest bevakade religiösa platser? Människor och tros reporter Sören Wibeck förklarar bakgrunden och direktor för det Teologiska Institutet i Jerusalem, Håkan Bengtsson, ger en direktrapport från Jerusalem.

Programmet sändes första gången den 23 december 2011.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa Furuhagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".