John Espositos hållning faller inte högerextremister som Breivik i smaken. Foto: Sören Wibeck
John Esposito

Islamkännare som lever med hot

7:51 min

Vad tänker en miljard muslimer? Professor John Esposito tror sig veta. Han har lett undersökningar som pekar på att det finns en stor skillnad mellan vad offentliga företrädare säger och vad den vanlige muslimen tänker. Problemet är att media oftast använder sig av representanter som imamer och experter.

John Esposito räknas som en av de främsta auktoriteterna på islam, vars böcker har översatts till 35 språk. Han är knuten till Georgetown University i Washington D.C., och under Clintonadministrationen var han rådgivare i frågor om den muslimska världen och han medverkar som konsult åt regeringar och universitet.

Han verkar för ökat samarbete mellan kristna och muslimer, en hållning som har gjort honom impopulär inom vissa kretsar. I Breiviks manifest beskrivs han som den som gjort mest för att tona ner hotet från jihadister mot väst, och han måste ständigt hantera hot mot sin person. Människor och tro har träffat honom under ett kort Sverigebesök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista