Hans Küng verkade för katolska kyrkans förnyelse, men är idag katolsk dissident
50 år sedan Andra Vatikankonciliet

Hans Küng och Josef Ratzinger verkade för förnyelse av katolska kyrkan

Hans Küng och kommentar av Erik Helmersson
13 min

I år är det 50 år sedan Andra Vatikankonciliet inleddes, det kyrkomöte som skulle öppna den katolska kyrkan för det moderna samhället och som har betecknats som 1900-talets största kyrkohistoriska händelse. 50-årsjubileet uppmärksammas på många håll, men glädjen grumlas av att den vanligtvis så hemlighetsfulla Vatikanen samtidigt har drabbat av läckor som har döpts till Vatileaks. Bakom läckorna finns bland andra påvens butler, som nu sitter fängslad i Vatikanens eget fängelse. Butlern har kommit över påvens personliga dokument som har publicerats i en bok som handlar om allt från Vatikanens skatteproblem till sexskandalerna.  

Vid Andra Vatikankonciliet fanns två unga teologiska rådgivare. Den ene var den nuvarande påven, Josef Ratzinger, och den andre var Hans Küng. Vi har ringt upp honom i Tyskland. Han anser att Andra Vatikankonciliet misslyckades och ser Vatileaks som ett uttryck för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".