28-åriga Jonnhas familj bröt all kontakt med henne när hon blev tillsammans med en muslimsk man och konverterade till islam. Foto: Natacha López
RELIGIONSFRIHET

En svensk hederskultur?

18 min

28-åriga Jonnhas familj bröt all kontakt med henne, för några år sedan, när hon blev tillsammans med en muslimsk man och konverterade till islam. Det Jonnha var med om är vanligt bland svenskar som konverterar till islam, menar studieförbundet Ibn Rushd, som till hösten presenterar ett studiematerial om det de kallar för en svensk hederskultur.

Sedan drygt ett halvår sedan har Jonnah återfått kontakten med sina föräldrar och eftersom hon är mån om att bygga upp relationen till dem igen vill hon inte att vi säger hennes efternamn i reportaget. Om du bara vill lyssna på Natacha López reportage om Jonnha kan du lyssna här:

Hör reportaget samt det uppföljande samtalet med statsvetaren och genusforskaren Maria Carbin som har forskat om begreppet hederskultur och Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista