Nobelpristagaren i ekonomi Amartya Sen leder arbetet med Nalandauniversitet. I februari i år mottog han som förste icke-amerikan den prestigefyllda National Humanities Medal ur president Obamas hand.

Historiskt buddhistiskt universitet återuppstår i Indien

Nytt buddhistiskt universitet
8:26 min

En gång i historien fanns det ett buddhistiskt universitet i Indien som hette Nalanda. Det bestod av ett 10-tal kloster och ett jättelikt bibliotek. Hit kom studenter kom från Indien, Tibet, Kina, Grekland och Persien. Universitetet grundades redan under Buddhas tid på 500-talet f.Kr. men förstördes av invaderande muslimska erövrare mot slutet av 1100-talet e.Kr. Enligt många historiker bidrog det till att buddhismens försvann från Indien. 

Men nu ska Nalanda återuppstå igen – som ett modernt internationellt universitet bredvid ruinerna av det gamla. Ledare för arbetet är ingen mindre än nobelpristagaren i ekonomi, professor Amartya Sen, som är indier men verksam vid Harvard-universitetet i USA.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".