1 av 3
Människor och tros reporter Isa Andersson besöker ett slakteri för att vara med vid halalslakt. Foto: SR
2 av 3
Namir Zetali inspekterar ett slakteri i Dalarna som slaktar enligt halal-regler på uppdrag av köttföretaget där han jobbar. Foto: Isa Andersson/SR
3 av 3
Djurfri buffé när Marina och Jurij Gourman håller fasta och låter bli all animalisk mat fram till den ortodoxa påsken som i år infaller i början av maj. Foto: Isa Andersson/SR

Det heliga köttet

6:30 min

Hästköttskandalen har ännu en gång satt fokus på vår mat. Medan avslöjandena avlöser varandra om matens innehåll väcks frågor om de etiska aspekterna kring djurhållning, vår konsumtion och överkonsumtion. Frågor som rör mat och ätande är ofta också centrala i de stora världsreligionerna. Fasta, frosseri, religiös slakt, påbjuden och förbjuden mat.

I Människor och tros specialprogram på Kristi Himmelfärdsdag diskuterar programledaren Tithi Hahn mat och etik i kristendom, judendom och islam med Dina Elmahi, ungdomskoordinator för projektet Tillsammans för Sverige på Fryshuset, Benjamin Gerber, församlingspedagog på judiska församlingen i Göteborg och Ellen Skånberg medlem i kristna vegetariska föreningen Vildåsnan.

I ett reportage om religiös slakt besöker Människor och tros reporter Isa Andersson, själv vegetarian, ett slakteri i Dalarna och är med vid halalslakt av lamm. Det blir också reportage om religiös fasta och vi är med när ortodoxt kristna bryter sin stora fasta vid deras påsk som infaller nu i början av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista