Republikanen Ralph Reed, här på en konferens i Washington DC där man diskuterade hur man ska få USA tillbaka på rätt köl genom att prata mer om värdekonservativa frågor. Foto: Charles Dharapak/Scanpix

Värdefrågor inte längre valvinnare för Republikanerna

Värdefrågor inte längre valvinnare för Republikanerna
6:39 min

Republikanernas framgångsrika metoder för att vinna val genom att prata om värdekonservativa frågor brukade sammanfattas med tre ord. Gays, guns and God.

Men nu är det inte längre Republikanerna som vinner röster på frågor som rör homosexualitet, abort, preventivmedel, familjepolitik och kvinnors roll i arbetslivet.

I presidentvalet förra året förlorade den konservativa republikanen Mitt Romney stort antal väljare på grund av att han uppfattades som otidsenlig och reaktionär. Framför allt var det just kvinnliga väljare som gav den republikanska kandidaten historiskt lågt stöd.

Republikanerna har ofta vunnit val genom att mobilisera ett starkt stöd från den kristna högern genom att lyfta fram just de värdekonservativa frågorna. Nu mobiliserar kristna högern åter för att få USA, som man ser det, på rätt köl igen genom att prata mer om värdekonservativa frågor. Samtal i Människor och tro med journalisten Martin Gelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".