Allt svårare för kristna i Irak

Fredagen 25/2 15.03, lördagen 26/2 17.00

Irak är till största delen muslimskt, men sedan gammalt har Bagdad varit ett centrum för den orientaliska kristenheten. Här finns kaldéer, syrisk-ortodoxa och assyrier. Många kristna var engagerade i motståndet mot Saddam Hussein, men mycket har efter hans fall gått fel och idag tycks det som om de kristna får det allt sämre. De anklagas av extrema islamister för att gå USA:s ärenden och av kurdiska nationalister för att stå i vägen för deras självständighetssträvanden.  I valet hindrades många assyrier/kaldéer/syrianer från att rösta. 

Reportage från Danmark om växande rädsla för att uttrycka sig fritt i akademiska kretsar. En lärare vid Köpenhamns universitet citerade Koranen under en lektion och blev därefter överfallen och misshandlad. Vad kan man idag säga i den traditionellt fria akademiska världen? Osäkerheten är stor och torsdagen den 24 februari hålls en konferens på temat med danska och arabiska forskare.

Dessutom en analys av läget i Thailand, där oroligheterna sprider sig i de muslimska södra delarna, samt en utrikeskrönika om stridigheter i den finländska kyrkan.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".