Vart är tunisierna på väg? Flanörer på Habib Bourguiba-avenyn i centrala Tunis. Foto: Alexandra Sandels

Olika utveckling för islamism i grannländer

22 min

Kompromiss i Tunisien men total konfrontation i Egypten. I de nordafrikanska grannländerna ser utvecklingen helt olika ut när det gäller hur sekulära och islamister lyckats mötas i arbetet med statsbildningen efter revolterna.

- Den blotta existensen av ett islamistiskt parti känns som på medeltiden, säger tunisiska lärarstudenten Shams Abdi.

Hon vill inte ha politisk islam och tänker vägra undervisa kvinnor i ansiktstäckande slöja när hon är färdigutbildad medan jämnåriga Intisaar Chahbani vill slippa nattklubbar och önskar att samhället ska genomsyras av islamiska värderingar.

Trots polariseringen så har sekulära och islamister i Tunisien lyckats kompromissa i arbetet med statsbildningen efter revolutionen för tre år sedan. Men i grannlandet Egypten är läget en helt annan. Militärregimen befinner sig i full konfrontation med den avsatte islamistiske president Mursis Muslimska brödraskap. Varför ser utvecklingen så olika ut?

Reportage från Tunis och analys SR:s korrespondent i Kairo Cecilia Uddén och Emin Poljarevic, islamkännare och sociolog vid universitetet i Edinburgh, och expert på sociala rörelser i Mellanöstern och Nordafrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista