Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery/TT.
1 av 2
Justitieminister Morgan Johansson vill utreda förbud mot krigsresor. Foto: Henrik Montgomery/TT
Yekbun Alp (foto: Bezav Mahmod) och Alen Musaefendic (foto: Björn Leijon).
2 av 2
Yekbun Alp (foto: Bezav Mahmod) och Alen Musaefendic (foto: Björn Leijon).
Hur stoppas radikaliseringen bland unga?

Kritik mot lag som ska stoppa krigsresor

Kritik mot lag som ska stoppa krigsresor
13 min

Regeringen vill förbjuda svenskar att resa utomlands för att strida med terrorgrupper. Men den tänkta lagen, som väntas träda i kraft redan nästa år, får redan kritik för att den kan skapa rättsosäkerhet och stigmatisera muslimer.

För att förhindra att unga åker och krigar i Syrien ska regeringen snabbutreda en lagskärpning som förbjuder svenskar att resa utomlands för att kriga med terrorgrupper.

Borde det vara förbjudet att delta i strider utomlands överhuvudtaget eller ska man få kriga med de som strider mot Isis? Hör debattörerna Alen Musaefendic och Yekbun Alp diskutera frågan i veckans Människor och tro där vi också intervjuar justitieminister Morgan Johansson.

I nästa veckas program fortsätter vi diskutera frågan vad som kan göras för att stoppa radikaliseringen bland unga och förhindra att fler ansluter sig till kriget i Syrien i en specialsändning från Tensta träff med bland andra Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".