Yanar Muhammed: "Lagförslaget är förödmjukande."
1 av 2
"Lagförslaget behandlar oss som verktyg", säger kvinnorättsaktivisten Yanar Muhammed. Foto: Julia Blomgren/SR
"Lagförslaget legitimerar barnvåldtäkt", säger Awesan Nuri, rådgivare på ett kvinnocenter i Irak
2 av 2
"Lagförslaget legitimerar barnvåldtäkt", säger Awesan Nuri, rådgivare på ett kvinnocenter i Irak. Foto:Julia Blomgren/SR

Irakiska kvinnor varnar för lagförslag om barngifte

Abort debattfråga i EU efter namninsamling 24 april 2014
45 min

Nioåriga flickor i Irak riskerar att giftas bort om ett nytt lagförslag röstas igenom i parlamentet senare i vår. Kvinnorättskämpar varnar för att lagförslaget, som bygger på shiitiska sharialagar uttolkade av en imam på 700-talet, kommer att förpassa kvinnor och barn tillbaka till medeltiden. Människor och tro har träffat irakiska kvinnorättsaktivister på Sverigebesök.

- Kvinnors rättigheter är på väg ner i avloppet i en tid när Irak har minst två miljoner änkor och fem miljoner föräldralösa barn efter kriget, sade Yanar Muhammed under en presskonferens i Stockholm, som anordnades av organisationen Kvinna till kvinna i början av april. Yanar Muhammed är aktivist och ordförande i Kvinnors frihetsorganisation i Irak.

Ja' afary familjeförslag, som det kallas, berör den shiamuslimska gruppen och de som kallar sig för jaffarister. Förutom barnäktenskap innebär förslaget också att kvinnor inte får vistas utomhus utan sin mans tillåtelse, att månggifte legaliseras och att mannen kan tvinga till sig samlag inom äktenskapet.

När justitieministern, som är med i det shiamuslimska partiet Fahdila, presenterade förslaget tidigare i vår väcktes vreden hos kvinnokämpar och människorättsaktivister. Tillsammans gick de ut på Bagdads gator för att demonstrera mot det. Men även ansedda shialedare har fördömt det nya förslaget och menar att ingen islamlärd kan godkänna det.

Bland de irakiska kvinnorna på stockholmsbesök fanns också poeten och aktivisten Awesan Nuri. Hon har egna erfarenheter av att stå vid sidan av den sekulära familjelagen, en lag som fortfarande inkluderar alla irakier och som anses vara en av Mellanösterns modernaste familjelagar.

När hon var 16 år giftes hon bort, mot sin vilja, utanför rättssystemet. Idag arbetar hon som rådgivare på Pana center i Kirkuk, en stad som ligger i den kurdiska delen av Irak. Till centret kommer unga kvinnor för att få hjälp. De kommer dit utan id-handlingar och äktenskapsbevis, vilket försvårar deras chans att få vårdnaden om barnen. Något som Awesan Nuri själv har upplevt.

- Då när allt hände, jag mådde ju så dåligt psykiskt. Men sen när min dotter kom så fick jag ändå ett hopp att kunna fortsätta. Även om jag mådde dåligt så tänkte jag hela tiden att jag måste ta mig ur det här och kämpa för min rätt. Och för dem andra som inte kan kämpa, sade Awesan Nuri till Människor och tro.

Awesan Nuri befarar inte bara att ja'afaryförslaget ska få andra religiösa grupper att vilja ha liknande lagar. Hon är också rädd för att det hon upplevde, det som pågick utanför rättssystemet, ska bli legitimt.

- Den kommer att ge lagligt stöd till våldtäkt mot barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".