Europarådet i Strassbourg. Foto: Marie Nilsson-Boij/Sveriges Radio.
1 av 2
Europarådet i Strassbourg. Foto: Marie Nilsson-Boij/Sveriges Radio.
#samvetsfrihet

Vanligt att vårdpersonal åberopar samvetsfrihet i Italien

"De är 18 läkare på kliniken, bara tre utför aborter"
4:35 min

De närmaste månaderna väntas beslut från Europarådet angående en anmälan mot Sverige som gäller bristen på lagstadgad samvetsfrihet i vården. I Italien råder det motsatta förhållandet och landet blev tidigare i år kritiserade av Europarådet för att samvetsfriheten inskränker rätten till vård.

Det är Europarådets kommitté för sociala rättigheter som tittar på om Sverige bryter mot det gemensamma regelverket, genom att inte lagstifta om samvetsfrihet i vården och ge vårdpersonal rätt att neka utföra till exempel abort.

De flesta europeiska länder har någon form av samvetsklausul och i Italien är den väl omsatt, så pass att Europarådet i mars i år slog fast att Italien bryter mot rätten till vård och diskriminerar kvinnor eftersom 75 procent av landets gynekologer vägrar att utföra aborter med hänvisning till sin samvetsfrihet.

Alice Petren, Sveriges Radios tidigare Sydeuropakorrespondent, berättar om samvetsfriheten i Italien och vad Europarådets reprimand lett till. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".