Tuulikki Koivunen-Bylund och Elisabeth Ohlson-Wallin. Foto/ SR Julia Blomgren.
Tuulikki Koivunen-Bylund och Elisabeth Ohlson-Wallin. Foto: Julia Blomgren/Sveriges Radio
Repris

Ecce Homo, bilderna som ledde till upplopp

Sommarserie: Ecce Homo, bilderna som ledde till upplopp
39 min

Människor och tros ordinarie sändnig torsdag 1 januari utgår, men på repristiden lördag 3 januari återutsänds ett avsnitt från sommaren 2015 där Elisabeth Ohlson-Wallin, fotograf och Tuulikki Koivunen Bylund, biskop berättar om fotoutställningen Ecce Homo i Uppsala domkyrka 1998 och om protesterna som följde.

När fotoutställningen Ecce Homo skulle visas i Uppsala domkyrka 1998 ville domprosten Tuulikki Koivunen Bylund annonsera i tidningen. Hon var rädd att ingen skulle komma för att se Elisabeth Ohlsons bilder på homosexuella fotograferade i bibliska scener. Det kom 8 000 personer till visningarna. Bilderna rev upp starka känslor och när utställningen gick på turné i landet kantades den av protester, slagsmål och mordhot mot de ansvariga. Påven ställde in ett planarat besök från dåvarande ärkebiskop KG Hammar. Människor och tro berättar med hjälp av klipp från Radioarkivet om de tolv bilderna som skapade en av vår tids största religiösa kontroverser.

Medverkande: Fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin och Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Härnösands stift.

Programmet sändes sommaren 2014 och var del av Människor och tro sommarserie där nutidshistoriska händelser inom den religiösa sfären speglades med hjälp av klipp från radioarkivet och minnen från personer som själva var med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".