Syrisk-ortodox kyrkoledare häktad för ekobrott

Syrisk-ortodox kyrkoledare häktad för ekobrott
2:03 min

Efter flera razzior och tillslag i förra veckan anhölls åtta personer, varav en kyrkoledare, misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Anklagelserna gäller bland annat grova bedrägerier mot arbetsförmedlingen i Stockholms län.

Den misstänkte huvudmannen i den såkallade "kyrkohärvan" har en tung position inom den syrisk-ortodoxa kyrkan och har tidigare varit ordförande i ett av kyrkans stift. Han sitter nu häktad i en månad och tros ha gjort sig skyldig till grovt bedrägeri på miljonbelopp mot arbetsförmedlingen genom fejkade anställningar.

Stiftsstyrelsen vid Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige skriver i en kommuniké att mannen i fråga nu utesluts från styrelsen tillsvidare. Hans försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja säger att hans klient nekar till samtliga anklagelser.

Polisen har gjort flera tillslag mot bland annat lokaler tillhörande syrisk-ortodoxa kyrkan såväl som arbetsförmedlingen . Åtal i målet ska vara väckt senast den 5 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".