Jan Malmsjö och Ewa Fröling i Fanny och Alexander
Jan Malmsjö och Ewa Fröling i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander.

Svartrocken på vita duken

10 min

Så och på jorden, Halvvägs till himlen, Prästen i paradiset eller Tro hopp och kärlek. Plötsligt är hen där igen - prästen i svensk film och på TV. Vari består lockelsen att porträttera prästen på film och vad är det för människa som gestaltas?

I de senaste exemplen på vita duken framställs den svenska prästen som en person långt från Gud, med goda kunskaper om vad som är ont och gott, rätt och fel, men som inte alltid följer sin moraliska kompass. En person precis som många andra. Har bilden förändras sedan vi såg Jan Malmsjö som biskop i Fanny och Alexander och skiljer den sig från hur prästen gestaltas på film från andra länder i Europa?

Roger Wilson från Kino gästar Människor och tro för att prata om präster på film och vi har ringt upp prästerna Caroline Krook, Kent Wisti och pastorn Linda Bergling för att höra hur de ser på prästskildringarna på vita duken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista