Peder Bergqvist Berget Foto Elin Lemel
Peder Bergqvist, föreståndare vid Berget har tagit av sig prästskjortan efter att han nu avsagt sig sitt prästämbete vid Svenska kyrkan och ska bli katolik. Foto: Elin Lemel/Sveriges radio

Föreståndare försvarar kritiserad konvertering

"Är det någon som tar ansvar för enheten mellan kristna är det katolska kyrkan"
8:06 min

Många reagerade starkt när det blev offentligt att verksamhetsledare och flera andra vid kommuniteten Berget i Dalarna är på väg att bli katoliker. Vad händer med Berget nu?

Berget som har en vänförening med runt 700 medlemmar, drivs av en fristående stiftelse men har alltid haft stark koppling till svenska kyrkan. Nyheten att stora delar av kommuniteten som driver verksamheten konverterar till katolicismen, väckte starka reaktioner och kritik, inte minst från svenskkyrkligt håll. Den före detta biskopen i Västerås stift har till och med liknat kommunitetens agerande vid stöld.

– En person som vill stötta berget kommer hit och hjälper till blir ju en del av berget oavsett om man tillhör svenska kyrkan, katolska kyrkan eller pingströrelsen. Det är ingen som kan stjäla Berget, säger Bergets verksamhetsledare Peder Bergqvist.

Reportage av Elin Lemel som åkte till Berget för att få hans bild av vad som händer med den anrika kurs och retreatgården.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".