Prästen och radioprataren Fader Janusz Dyrek visar Radio Maryjas studio för Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson.
1 av 2
Prästen och radioprataren Fader Janusz Dyrek visar Radio Maryjas studio för Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Dorota Nygren.
Fader Janusz Dyrek och Thella Johnson. I Radio Maryjas radio- och tv-hus i polska Toruń hänger religiös konst på väggarna. De flesta konstverken har lyssnarna skickat in.
2 av 2
Fader Janusz Dyrek och Thella Johnson. I Radio Maryjas radio- och tv-hus i polska Toruń hänger religiös konst på väggarna. De flesta konstverken har lyssnarna skickat in. Foto: Dorota Nygren.
Exklusivt reportage från kontroversiella Radio Maryja i Polen

Evangeliets röst eller en kanal för hat?

En katolsk radiostation med både hängivna lyssnare och skarpa motståndare har blivit en maktfaktor i polsk politik. Radio Maryja har fått kritik av människorättsorganisationer för att föra ut antisemitiska budskap. Men radioprästen Fader Janusz Dyrek avvisar kritiken, och menar att budskapet är ett annat. - Vi förmedlar evangeliet och Jesu ord. Vår korrespondent Thella Johnson har besökt Radio Maryja.

Särskilda asylboenden för kristna - frågan splittrar Sveriges kristna råd. Wanja Lundby-Wedin, Svenska kyrkan och Yusuf Aydin från Syrisk-ortodoxa kyrkan argumenterar för och emot behovet av särskilda asylboenden i Sverige för kristna.

Vad kan vi lära om godhet hos Fjodor Dostojevskij? Möt skådespelaren Zardasht Rad som är aktuell med en monolog som bygger på Fjodor Dostojevskijs Idioten. Om ett vågat projekt, och om möjligheten av att vara en god människa i vår tid.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".