Läger för rohingyas.
Läger för statslösa rohingyas. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Pågår en etnisk rensning i Burma?

Desperat situation för rohingyas i Burma
7:27 min

Situationen för rohingyas i Burma är desperat och många beskriver det som en etnisk rensning. Varför agerar inte fredspristagaren Aung San Suu Kyi?

Efter en attack vid gränsen till Bangladesh då flera poliser dödades har burmesiska säkerhetsstyrkor slagit till mot byar och städer i den västra delstaten Rakhine, i jakt på det man säger är jihadistiska terrorister. Rapporterna talar om flera hundra döda, systematiska våldtäkter, raserade byar och moskéer. Under de senaste veckorna har 30 000 människor flytt och FNs flyktingorgan UNHCR beskriver det som nu sker i Burma som en medveten etnisk rensning mot den muslimska folkgruppen rohingyas. Frågan är varför fredspristagaren och landet politiska ledare Aung San Suu Kyi inte agerar för att stoppa våldet?

Medverkande: Abul Karam, ordförande för Swedish Rohingya Association och Margita Boström, Sveriges Radios Asienkorrespondent.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".