Skolväska
1 av 3
Ska alla elever garanteras en skoldag helt fri från religiösa inslag? Foto: Jessica Gow/TT
Fredrika Brink
2 av 3
Fredrika Brink, Tullinge gymnasium, en av eleverna i vår enkät om religiösa friskolor. Foto: Rebecka Mårtensson
Simon Efremius
3 av 3
Simon Efremius, Tullinge gymnasium, ger sina synpunkter på religiösa friskolor i dagens program. Foto: Rebecka Mårtensson

Socialdemokrater för och emot religiösa friskolor

Religiösa friskolor - enkät och debatt
9:56 min

Religiösa friskolor bör förbjudas. Nej, skärp kontrollen i stället. De åsikterna står mot varandra i en debatt i Människor och tro.

Barn har rätt att helt slippa religiös påverkan under skoldagen, därför bör religiösa friskolor förbjudas. Det hävdar 13 socialdemokrater som inför partikongressen uppmanar partistyrelsen att gå längre än att enbart föreslå skärpta regler. Debatt i Människor och tro mellan Tara Twana, kongressombud och en av undertecknarna, och Thomas Strand, som sitter i utbildningsutskottet och är styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Hör också fyra gymnasieelever i en enkät om religiösa friskolor. Kristine Santos och Amanda från Johan Movingers gymnasium med kristen profil, och Fredrika Brink och Simon Efremius från Tullinge gymnasium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".